מבט אל המוח האנושי עם פרופ׳ יהודה פרל, המדען הישראלי הנודע מ-UCLA ומומחה בעל שם עולמי לבינה המלאכותית
מאת: מיכה קינן
יהודה פרל הוא איש של פנים רבות ומעניינות, כך מגדיר בלשון המעטה הידיעון הרשמי של אוניברסיטת קליפורניה בלוס אנג׳לס. הוא ידוע בעיקר בחוגי האקדמיה, ההנדסה והמדעים, כמוביל הדרך הרוחני, הורס התיאוריות המקובלות וחלוץ בתחום הבינה המלאכותית.
בספרו החדש, שפורסם לאחרונה, ״ספר הסיבות: המדע החדש של סיבה ותוצאה״, פרופ׳ פרל ושותפו דיינה מקאנזי מקווים לספר לקוראים על חלק מהמוח שלנו, חלק שהם מעולם לא ידעו שיש לו תווית היכולת שלנו לחשוב על סיבה ותוצאה והסיכוי לחקות יכולת זו במחשבים.
עיתונאים בארץ ובעולם נוטים יותר לזהות את שמותיהם של יהודה ואשתו, רות, כהוריו של דניאל פרל הי״ד, תוך שהם פעילים של הקרן הנושאת את שמו. דניאל פרל היה ראש לשכת הדרום-מזרח אסיה של ה״וול סטריט ג׳ורנל״, שנחטף ונערף על ידי קיצונים אסלאמיים, בעודו עוקב אחרי סיפור בפקיסטן של שנת במקום לשקוע במרירות או בנקמה, החליטו יהודה ורות פרל למסד את המורשת של בנם ולהקים ארגון עולמי להנצחת האידיאלים של דניאל לעיתונות חופשית, אהבת המוסיקה והדיאלוג בין מזרח ומערב.
פרופ׳ יהודה פרל מקדיש את מחצית מזמנו לעבודתו למחויבותו המחקרית והאקדמית, ומחצית מהזמן לפעילות בקרן דניאל פרל. הוא גם מוצא זמן לנהל את המשימה הקשה להסביר את ישראל בקמפוסים נגד המתנגדים והמלעיזים באקדמיה בכלל וב-UCLA בפרט.
פרל, 81 נולד בבני ברק אשר סבו היה בין מייסדיה. הוא פגש את רות, אשתו לעתיד, כשהיו סטודנטים בטכניון, שם סיימו את לימודיהם לתואר בהנדסת חשמל. בשנות השישים הגיעו הזוג פרל לארצות הברית, כאן זכה יהודה לתארים מתקדמים באוניברסיטת ׳ראטגרס׳ ובמכון הפולי טכני של ברוקלין. ב-1970 הצטרף לפקולטה של המחלקה למדעי המחשב באוניברסיטת קליפורניה בלוס אנג׳לס, והיפנה את תשומת לבו למחקר בתחום שנקרא בפינו ה׳בינה המלאכותית׳ האינטראקציה בין בני אדם למכונות רובוטיות (AI).
לנצח במשחקי פוקר
בתחילת הקריירה שלו באוניברסיטת קליפו- רניה, המחקר של פרל התמקד ב׳כיצד מכונות יכולות להתמודד עם חוסר וודאות, כמו בני האדם׳. בשלושת העשורים האחרונים, הוא התרכז בתחום הסיבתיות, ביכולתו הייחודית של בני האדם להבין את הקשר בין סיבה ותוצאה.
בשנת 2012 קיבל פרל פרס ומענק בסך 250,000 דולר ע׳׳ש טיורינג, הידוע גם בכינויו ״פרס נובל בתחום המיחשוב״. ועדת הפרסים ציינה בזמנו כי הממצאים של פרל מתקדמים בתחומים מגוונים כגון אבחון רפואי, אבטחה, ייעוץ גנטי, חשיבה אנושית ופילוסופיה של המדע.
בספרו האחרון ״ספר הסיבות: המדע החדש של סיבה ותוצאה״, פרל טוען כי המכונות שניתנה להן בינה מלאכותית, ואשר יכולות עכשיו להכות ולגבור על יריבים אנושיים במשחקי פוקר, אינן קרובות כלל וכלל לפוטנציאל שלהם. הסיבה לכך, מציין פרל בראיון איתי, היא כי מכונות אלה חסרות היבט אחד ומכריע של האינטליגנציה האנושית היכולת לקשר סיבה ותוצאה. אפילו מכונה עם תוכנה מתוחכמת ביותר של היום לא יכולה לדעת אם הקריאה של התרנגול היא שמעלה את השמש (כפי שנאמר במשך מאות שנים) או להיפך.
לדוגמה, ״חוסר היכולת לקשר סיבה ותוצאה מסביר את העיכוב הארוך לפני שמשרד הבריאות האמריקאי קישר עישון סיגריה לסרטן ריאות ולמוות מוקדם״, מסביר פרל.
הספר מתאר מסלול שבאמצעותו מכונות למידה (מחשבים) יכולות להתעלות על יכולתן הנוכחית ולעבד המוני נתונים לרמפה גבוהה יותר, המאפשרת להם להתמודד עם שאלות ״מה אם״ כגון איך יושפעו המכירות שלנו אם נכפיל את המחיר של מוצר נתון או איזו השפעה תהיה לתרופה נתונה על מטופל מסויים.
״הרמה השלישית והרמה הגבוהה ביותר של האינ- טליגנציה המכונתית תעסוק ב״שאלות מנוגדות לעובדות״, נכתב ב״ניו יורק טיימס״ בסקירת הספר. ״ברמה זו, מכונות חכמות יכולות להתמודד עם שאלות כגון מה היה קורה במצב נתון אילו היתה ננקטת פעולה אחרת, או אם הילארי קלינטון הייתה נבחרת לנשיא במקום דונלד טראמפ. אין לי ספק שהמחשב יוכל יום אחד לחקות את כל המחשבה והאינטואיציה, כולל היכולת להבחין בין טוב ורע״, אומר פרל.
יום מוזיקה עולמי
רות ויהודה פרל הגו את הקמתה של קרן דניאל פרל בשבוע שלאחר ההודעה הרשמית על רצח בנם. ״זה לא יהיה מוקדש לנקמה, אלא אנחנו מבקשים ליצור הבנה הדדית בין מזרח למערב״. רות פרל נושאת עכשיו באחריות העיקרית על ניהול הקרן, רשימה חלקית של תכניות רבות הפנים כוללת מלגות עבור עיתונאים מדרום אסיה והמזרח התיכון שמתמחים בעיתונים אמריקאים, כולל העיתונים היהודים; הרצאות שנתיות של כתבים מובילים וחוקרים באוניברסיטת קליפורניה ובאוניברסיטת סטנפורד; ודיאלוגים לקידום הבנה המוסלמית- יהודית. תוכנית אחרת, היא יום המוזיקה העולמי, שהפיקה כבר כ-14,000 מופעים מוזיקליים ב-141 מדינות מאז חנוכתה לפני 16 שנה.
״מונעות על ידי רוחו של העיתונאי בעל חזון, תוכניות אלה מאחדות אנשים סביב האנושיות המשותפת שלהם ומחזקים את נחישותם לראות את האנושות מנצחת ואת הרוע מובס״, מסכם יהודה פרל.