20 שנה למהפכה הטכנולוגית של גוגל: מה שהחל כשורת חיפוש ותחליף חדיש לספרנית המיושנת הפך למפלצת שנוגעת בכל תחומי החיים שלנו, לטוב ולרע
מאת: גל שור
אדם קם בבוקר, מתארגן לעבודה, נכנס למכונית ומפעיל ווייז כדי להימלט מהפקקים. בשיחת מסדרון הוא מנסה להיזכר בשמו של כוכב הסרט האחרון שראה ומחפש אחריו בגוגל. זמן קצר אחר כך הסמארטפון שלו מצפצף חברים שלחו לו לינק לסרטון ביו–טיוב שהוא פשוט חייב לראות. התסריט המוכר הזה הוא שגרת חייהם של מיליארדי בני אדם ברחבי העולם וכולו, מתחילתו ועד סופו, קשור בגוגל.
מה שהחל לפני 20 שנה כשורת חיפוש – תחליף חדיש ואינטרנטי לספרנית המיושנת הפך למפלצת, שנכון להיום נוגעת בכל תחומי החיים שלנו. הרשימה אפילו לא קרובה לסיומה בפיתוח המתקדם של המכונית האוטונומית. בשנה שעברה חצו בגוגל את רף 200 החברות שנרכשו על ידם, בעלות מצטברת של יותר מ– 12.5מיליארד דולר.
״לאן גוגל רוצה להגיע? מה המטרה שלה? לא בטוח שאפילו בגוגל יודעים״, טוען ד״ר יובל דרור מבית הספר לתקשורת המסלול האקדמי המכללה למינהל. ״מה שברור הוא שגוגל הוא הרבה יותר מסתם מנוע חיפוש. גם לפניו היו לא מעט מנועי חיפוש, אבל הם היו על הפנים, פשוט לא מצאת כלום. האלגוריתם של גוגל אפשר לראשונה למשתמשים למצוא באמת את מה שהם מחפשים. זה היה שינוי גדול מבחינה תודעתית, מפני שהם נכנסו לעולם בתקופה של פורטלים גדולים כמו יאהו ואמריקה און־ליין. פתאום באה חברה חדשה שאמרה: אנחנו לא רוצים לייצר תוכן, אנחנו לא אתר יעד. הסידור אצלנו הוא אחר: אתה תשאל שאלה ואנחנו ניתן לך את התשובה׳. זה היה שינוי תפיסתי וזה עבד״.
אבל מה הופך מנוע חיפוש, טוב ככל שיהיה, למפלצת הטכנולוגית הגדולה בעולם?
״אם אני גוגל ורוצה לסדר את כל המידע בעולם, אני צריך לשלוט לא רק בטקסטים אלא גם בתמונות, בווידיאו, במפות, בתחום הפיננסי. מהרגע שזה הפך להלך הרוח, גוגל התחילה לשלוח זרועות לרשתות החברתיות ולהתפתח גם בהן. צריך לזכור שבשורה התחתונה גוגל היא חברת פרסום. משם היא עושה את הכסף שלה. היא נותנת לך את המידע שאתה מחפש, אבל תוך כדי זה מציגה לך פרסומות. ומכיוון שהיא עושה את זה כל כך טוב ברמה הטכנולוגית, אנשים מגיעים אליה.
״משום שיותר ממיליארד בני אדם מחפשים משהו בגוגל לפחות אחת לחודש, אז אפשר למכור להם המון דברים והכסף נערם. מכאן האפשרות להיכנס לתחומים חדשים ולרכוש עוד ועוד חברות. אז גוגל נכנסת לבינה מלאכותית, למכוניות אוטונומיות ולבריאות האנושית כדי להיות בשורה הראשונה של הפיתוחים. זה כאילו משרד האוצר של העולם העניק לגוגל מכונה שמאפשרת לה להדפיס כסף כרצונה״.
ד״ר דרור: ״מה שקרה ב–20 השנים האחרונות מהרשת, דרך הסלולרי, השימוש במסכי מגע, שימוש קולי וכו׳ שינה את האנושות. היום אתה יכול להסתדר בעולם המערבי כמעט בלי לדבר עם אף אחד. עבור חלק מהאוכלוסייה זה נהדר, למרות הקשיים בתקשורת שנוצרו בין בני האדם. טכנולוגיה תמיד נותנת משהו ולוקחת משהו בחזרה. השאלה אם במאזן של לתת ולקבל אנחנו בפלוס או במינוס. יש אנשים שמבכים, במעין געגוע רומנטי, את זה שפעם הם זכרו בעל פה את מספרי הטלפון של החברים שלהם, אבל מי באמת צריך את זה?
״רק כדי להמחיש את השינויים החברתיים: בארצות הברית יש היום דור של ילדים שמבחינתו להתקשר לאדם אחר זה אקט ממש לא מנומס, מתוך תפיסה שבשיחה אני לא יכול לערוך את עצמי וזה גס מאוד לצלצל למישהו ולכפות עליו תקשורת. התקשורת הישנה מצטמצמת והם מאבדים את היכולת לנהל שיח, כך שלעידן הזה יש מחירים. מצד שני, תזכור שתמיד יש לנו נטייה להסתכל על הדור הצעיר ולהגיד: אלה מה זה דפוקים׳. כך אמרו ההורים של דור הרוק׳נרול וכך חשבו בזלזול על הדור שקרא קומיקס. אחר כך באו בטענות על הטלוויזיה והתלוננו שפעם דיברנו זה עם זה והאזנו לרדיו. אני מציע לא לזלזל בדורות הטכנולוגיים. בסופו של דבר, הדור הצעיר מוכיח פעם אחר פעם שהוא מוצלח יותר מהדור המבוגר, הטכנולוגיה לא בהכרח הורסת אותו. לא הייתי ממהר להספיד את דור המילניום. הם נראים לנו מוזרים ומשונים, סולם הערכים שלהם זר לנו לפעמים, והם חושבים ועובדים אחרת. אז מה?״.
לגוגל נדרשו פחות מ–20 שנה כדי להשתלט טכנולוגית על העולם כולו. התוכניות שלה ל–20 השנים הבאות הן גרנדיוזיות בהרבה. אלא שאחת הסכנות בכוח של ענקית המידע תקפה גם לעולמנו היום. הערכה אחת היא שגוגל תחל לספק שירותים פיזיים יקרי ערך כבר בעשור הקרוב.
״תוכנית אחת של גוגל היא להעלות בלונים עם נתבי אינטרנט לשמיים, כך שאלה יתקשרו זה עם זה ויוכלו למשל לספק אינטרנט לכל העולם״, טוען ד״ר רועי צזנה, חוקר באוניברסיטת תל אביב, עתידן ומחבר הספר ״השולטים בעתיד: הון–שלטון, טכנולוגיה, תקווה״. ״לכאורה זו מטרה ראויה ומועילה, שתעזור אפילו לעולם השלישי להצטרף לקדמה. רק שלצורך כך גוגל יוצרת תשתיות שעולות באיכותן על התשתיות הקיימות של המדינות והמונופולים הטריטוריאליים, או אפילו מתעלמות מהן. היא בעצם מתחילה להתחרות בממשלות. יש לתחרות הזו במדינות הרבה יתרונות, אבל גם לא מעט חסרונות. העולם הדיגיטלי מציית לחוק של המנצח לוקח הכל׳. גוגל הביסה את יאהו, בינג ויתר מנועי החיפוש, וככל שהיא תמשיך לגדול, היכולת שלה ליצור מונופול תגיע לכל תחומי החיים. אנחנו עלולים להפוך להיות שבויים של גוגל לא מתוך כוונה רעה של החברה, אלא משום שזו הדרך שבה העולם הדיגיטלי עובד״.
בברכת שנה טובה, רגועה, בריאה ותקשורתית!