תחקיר CNN ששודר ביום שישי, מגלה כי חמאס הפעיל שישה מתקני אימונים ברצועה בשנה וחצי האחרונות, בהם מתקנים במרחב פתוח, מבלי שישראל פעלה נגדם. לפי התחקיר, שמתבסס על השוואה בין סרטוני תעמולה שהפיץ חמאס לבין תצלומי לוויין, ששת המתקנים הוקמו בשלבים שונים במשך 18 החודשים האחרונים, ואף הורחבו עם הזמן. אחד המתקנים אף הוקם במרחק של כמה מאות מטרים מהגבול, והוא דימה את אחד הבסיסים הצבאיים שהותקפו בפלישת חמאס ביום שבת, ואשר נפל לידיו למשך שעות ארוכות.
המתקן דימה מתקן צבאי ובדומה למתקני אימונים ישראליים מקבילים, הותקנו בו סממנים ויזואליים המדמים אותו ליעד. האימונים, לפי סרטוני חמאס, האימונים במתקנים כללו גם תרגול של איזוק וחטיפה של בני ערובה ושבויים. בשני מתקנים אחרים, נטען בתחקיר, התאמן חמאס בהמראה ונחיתה מרחפני גלישה, שסייעו לו בפלישה לישראל.
לפי תחקיר CNN, לא נצפתה כל פעילות התקפית של ישראל נגד אף אחד ממתקני האימונים. התחקיר, נאמר בשידורי הרשת, מעלה שאלות כיצד הצליח חמאס לפעול כך, במרחב הפתוח, קרוב כל כך לגדר הגבול ובמשך זמן רב כל כך, מבלי שישראל תפעל נגדם, או לפחות תדע על כך כדי לאסוף משם מידע ולהיערך בהתאם לתקיפה.
כמו כן דווח כי שלושה בלוני תצפית שמשמשים את צה"ל בגבול הרצועה נפלו בשבועות האחרונים והפסיקו לפעול. בצה"ל לא חשבו עד כה שחמאס הוא שעומד מאחורי זה, ובתגובות לכלי התקשורת נמסר כי מדובר בתקלות טכניות. כעת נבדקת בצה"ל האפשרות שארגון הטרור הוא שהפיל את הבלונים כחלק מההכנה למתקפה הקטלנית על ישראל. לבלוני התצפית מחוברים אמצעים טכנולוגיים מתקדמים ומצלמות עם יכולות תצפית גבוהות, והם כלי משמעותי במערך ההתרעה של צה"ל בגבול עזה. שלושת הבלונים שיצאו משימוש פעלו בצפון, מרכז ודרום הרצועה.
מאיפה הם השיגו את כל הנשק הזה?
המתפקפה של חמאס כללה ירי של אלפי רקטות, רחפנים שהטילו חומרי נפץ וכמות אדירה של נשק קל, טילים ותחמושת. המתקפה האדירה יצאה מתוך רצועת עזה, אזור קטן ועני עם מעט מאוד משאבים אשר מנותק כמעט לגמרי מהעולם כבר 17 שנים. רצועת עזה נתונה למצור הן מצד ישראל והן מצד מצרים הגובלות עימה, כמו גם מצור אווירי וימי מצד ישראל ואינסוף מעקבים מודיעינים. לאור זאת בדקה רשת CNN איך בתנאים הללו צבר חמאס את כמות הנשק העצומה שאפשר למאות מפעיליו לבצע התקפה מתואמת שהותירה 1,200 נרצחים בישראל, אלפי פצועים ועוד כ-150 שבויים.
"חמאס משיג את הנשק שלו בכמה אמצעים: הברחה, ייצור מקומי וקבלת סיוע צבאי מסוים מאיראן", נכתב ב-World Factbook של ה-CIA. על אף שטרם נמצאה מעורבות ישירה של איראן בפשיטה של חמאס על עוטף עזה ביום שבת האחרון, למומחים אין ספק שאיראן היא זו שמבריחה נשק לתוך רצועת עזה דרך מנהרות או דרך ספינות שנמלטו מהמצור בים התיכון.
"תשתית המנהרות של חמאס עדיין עצומה למרות שישראל ומצרים ממעיטות בחשיבותן", אמר בילאל סאא'ב, עמית בכיר במכון המחקר MEI בוושינגטון. דניאל ביימן, עמית בכיר במרכז למחקרים אסטרטגיים ובינלאומיים (CSIS), הוסיף: "חמאס קיבל מאיראן נשק שהוברח לעזה דרך מנהרות". צ'ארלס ליסטר, עמית בכיר ב-MEI אמר: "איראן גם שיגרה את הטילים הבליסטיים המתקדמים ביותר שלה דרך הים בתוך ציוד וחומרי בנייה לעזה".
לדברי ביימן, איראן סייעה לחמאס גם בייצור עצמי ואפשרה לארגון הטרור לבנות ארסנלי נשק משלו. ביום ראשון התראיין בכיר חמאס היושב בלבנון, עלי ברכה, לערוץ החדשות RTArabic וסיפר: "יש לנו מפעלים מקומיים לכל דבר – לרקטות עם טווחים של 250 ק"מ, 160 ק"מ, 80 ק"מ ו-10 ק"מ. יש לנו מפעלים לייצור מרגמות ופגזים, יש לנו מפעלים לרובי קלאצ'ניקוב וכדורים. אנחנו מייצרים את הכדורים באישור מרוסיה".
ליסטר סיפר ל-CNN כי איראן מכשירה את מהנדסי חמאס כבר כמעט שני עשורים. "שנים של גישה למערכות מתקדמות יותר העניקו למהנדסי חמאס את הידע הנדרש לשפר משמעותית את כושר הייצור המקומי שלו", אמר. "מהנדסי הטילים של חמאס הם חלק מהרשת האזורית של איראן, ולכן אימונים תכופים באיראן עצמה הם חלק בלתי נפרד מהמאמצים של איראן למקצע את הזרועות שלה ברחבי המזרח התיכון".
היבט נוסף ביכולת של חמאס להתחמש הוא התושייה של הארגון ויכולת האלתור שלו. כאשר תשתית עזה נהרסה בתקיפות האוויריות של ישראל בשנים קודמות, מה שנותר מהמתכת הכבדה – צינורות מתכת, מוטות וכו' – מצא את דרכו לסדנאות הנשק של חמאס והפך לרקטות ומטעני חבלה. החוקר אחמד פואד אל-ח'טיב צוטט באמרו כי חמאס אף מחזר תחמושת ישראלית שלא התפוצצה בעזה. "פעולת צה"ל סיפקה בעקיפין חומרים לחמאס שאסורים לשימוש בעזה", כתב במחקרו.