משרד המשפטים בארצות הברית בוחן אפשרות לבקש את פירוקה של גוגל, מפעילת מנוע החיפוש הגדול בעולם, כעונש לאחר הרשעתה בניצול כוחה כמונופול לרעה. זוהי אחת מהאפשרויות ששוקלת התביעה, כך נודע לבלומברג על פי מקורות יודעי דבר.
גוגל היא החברה הגדולה והראשית שבבעלותה של אלפאביתענקית הטכנולוגיה הדיגיטלית ואחת מהחברות הגדולות בעולם במונחי שווי שוק. בתחילת החודש הרשיעע בית משפט בקולומביה את גוגל בניצול לרעה של הדומיננטיות שלה בשוק החיפוש המקוון כדי לדחוק מתחרות החוצה או ברכישה של מתחרות פוטנציאליות קטנות יותר.
משרד המשפטים ושורה של מדינות בארה"ב הגישו את התביעה נגד גוגל , בטענה כי ביצרה באופן לא חוקי את הדומיננטיות שלה, בין היתר באמצעות תשלום של מיליארדי דולרים בשנה לחברות אחרות כמו אפל וסמסונג כדי להכניס את גוגל באופן אוטומטי לסמארטפונים ודפדפני האינטרנט שלהן.
אם יבקשו לפרק את החברה, תהיה זו הפעם הראשונה שהממשל האמריקאי קורא למהלך שכזה בשל הכרעה כי חברה היא מונופול לא חוקי — מאז ניסיונות לא מוצלחים לפרק את מיקרוסופט לפני 20 שנה.
אפשרויות נוספות לענישה יכולות לכלול אילוץ גוגל לשתף מידע עם מתחרות, והגבלת יכולותיה להשיג יתרון תחרותי באמצעות כלי הבינה המלאכותית שלה. ככל הנראה, הממשל ידרוש בכל מקרה לאסור על גוגל לחתום על הסכמי בלעדיות למנוע החיפוש שלה עם ספקיות מכשיר אלקטרוניקה.
ב-2021, למשל, הוציאה החברה 26.3 מיליארד דולר כדי שמנוע החיפוש שלה יהיה ברירת מחדל בדפדפנים כמו ספארי של אפל ופיירפוקס של מוזילה. לפי חשיפת ניו יורק טיימס, אפל הרוויחה מהעסקה הזו כ-18 מיליארד דולר. "גוגל היא מונופוליסטית, והיא פעלה ככזאת כדי לשמר את המונופול שלה", אמר מהטה בעת מתן הפסיקה.
פירוק החברה יכול לעשות באמצעות הפרדה של חטיבת מערכת הפעלה שלה למובייל, אנדרואיד וחטיבת הדפדפן כרום. כמו כן, מוכנים אנשי משרד המשפטים לבחון מכירה של פלטפורמת הפרסום הטקסטואלי של החברה, AdWords.
גוגל הודיע שתערער על הפסיקה נגדה, אך השופט הורה לשני הצדדים במשפט להתכונן לשלב גזר הדין. הוא זה שיצטרך גם לאשר את בקשת משרד המשפטים לפירוק, אם תוגש.