עונת החגים מאלצת 51% מהאמריקאים להוציא יותר משתכננו, תוך נפילה לחובות שעשויים להיגרר שנים
עונת החגים בארה"ב, טרנד תרבותי שמגדיר את חוסנן של הרשתות הקמעונאיות ושל מעמד הביניים, היא גם מכבש לחצים חברתי וכלכלי. כל התחזיות צופות עלייה של כ־4% בהיקף המכירות הקמעונאיות, שעתידות להסתכם לראשונה בהסטוריה האמריקאית במעל טריליון דולר.
העובדה שיש שישה ימים פחות לקניות מפעילה לחץ עצום על הקמעונאיות. במטרה להפוך כל יום בעונה המקוצרת למשמעותי יותר, הודיעה אמזון בחודש שעבר כי מיליוני פריטים בפלטפורמה שלה יהיו נגישים למשלוח חינמי תוך 24 שעות. וולמארט התחילה במבצעים דומים שכללו משלוח תוך יום עבור 200 אלף פריטים. ההתנהלות הזו מייצרת אסון של החזרות. כשקונים יותר פריטים, מתוך לחץ ובגלל פיתויים מוגזמים, תהליך קבלת ההחלטות משתבש והעונש מגיע בינואר. לפי ה־NRF, ב־2016 החזירו האמריקאים סחורה בשווי 260 מיליארד דולר וב־2018 כבר הסתכם שווי ההחזרות ב־369 מיליארד דולר. משום שפעמים רבות הקמעונאיות אינן יכולות למכור את הפריטים המוחזרים במחיר מלא, או בכלל, הסיבוב הזה עולה לחברות כ־10% מכלל ההכנסות שלהן בתקופת החגים.
אותם אלה שחיים מתלוש משכורת אחד לשני סוגדים לתרבות כרטיסי האשראי והחוב כדי לשרוד את הלחץ הגובר לתת עוד ועוד מתנות. עד כמה הלחץ הזה גדול? סקר מצוטט של Bankrate מצא כי 51% מהמבוגרים בארה"ב מעידים על עצמם שהם חשים לחץ להוציא על מתנות או נסיעות סכום גבוה יותר מכפי שרצו. בכל זאת, הרוח הצרכנית האמריקאית מנשבת בעוז. סקר של קרדיט־קארדס מצא כי 61% מהצרכנים עם כרטיסי אשראי מוכנים להגדיל את חובותיהם בתקופת זו, כאשר בני דור המילניום יצדיקו בסבירות הגבוהה ביותר את ניפוח החוב "בגלל החגים".
המוקש: הם זקוקים לזמן רב מאוד כדי לפרוע את החוב. 48 מיליון אמריקאים משלמים עדיין את חובות עונת החגים הקודמת. לפי דו"ח של הבנק הפדרלי, חובות משקי הבית ברבעון השלישי עלו ב־92 מיליארד דולר לעומת התקופה המקבילה אשתקד, ל־13.95 טריליון דולר, מתוכם 667 מיליארד דולר הנמצאים בדרגות שונות של חדלות פירעון. שני שלישים מהלווים לא מצליחים לפרוע את החובות בזמן, גם אם פריסת ההחזרים היא מקסימלית.
זה קורה משום שאמריקאים רבים סובלים מהיעדר ביטחון פיננסי. לפי דו"ח של הפד, 27% מהמבוגרים האמריקאים ייאלצו לקחת הלוואה או למכור דבר מה כדי לכסות הוצאת חירום בגובה 400 דולר, ואילו 12% נוספים לא יצליחו לכסותה כלל. וכיצד בדיוק יוכלו אותם אמריקאים לעמוד בהוצאת חג ממוצעת של 1,230 דולר? אז זהו, הם לא.