בחירות ב- 6בנובמבר: הקרב במחוז התפוז בין דמוקרט היספאני לרפובליקנית ממוצא קוריאני מסמל את השינויים הטקטוניים בקליפורניה כולה
מאת: גל שור
קונים מצטופפים ודוחפים את עגלותיהם לאורך השוק הקוריאני, ומחדשים את מלאי הקימצ'י והספרינג רולס. במרחק כמה חנויות משם, חוטפים הלקוחות פוֹ בדוכן אוכל רחוב וייטנאמי. מעבר לרחוב משתרך תור לפני דוכן טאקו. כל המראות הללו, כותב ה"ניו יורק טיימס", מעידים על השינוי שחל במחוז אורנג' שבדרום קליפורניה.
במשך עשרות שנים ייצג המחוז הנמצא דרום-מזרחית ללוס אנג'לס את מעמד הביניים בארה"ב. שמו של המחוז מעלה בזיכרון את
קומדיית המצבים "חבורת בריידי", על רקע תפאורה של כבישים מהירים, כנסיות ענק וצריחי דיסנילנד. בעלי הבתים, ברובם לבנים שמרנים, הצביעו כמו שעון עבור מועמדים רפובליקנים דוגמת ריצ'רד ניקסון, שבית הקיט שלו בתקופת כהונתו כנשיא שכן על חוף הים של סנטה קלמנטה בדרום המחוז.
חנויות הברביקיו הקוריאניות והמאפיות המקסיקאיות לאורך שדרת אורנג'תורפ בעיר פולרטון מסמלות את השינוי הדמוגרפי והפוליטי שבעקבותיו דמוקרטים אזרו עוז לנסות ולזכות בארבעת המושבים הרפובליקנים של המחוז בבית הנבחרים. הילארי קלינטון זכתה בבחירות לנשיאות ב-2016 במחוזות הבחירה הנמצאים באורנג'. הם הפכו לשדה קרב מתוקשר, חלק מהאסטרטגיה הדמוקרטית לכבוש מחדש את בית הנבחרים בבחירות אמצע הכהונה בחודש הבא.
בתקופת בחירות המתקיימת בצל מחלוקות הנוגעות לנשיא דונלד טראמפ ולתנועת MeToo#, הראיה המובהקת ביותר לשינויים החלים במחוז ניכרת במחוז הבחירה ה-39 לקונגרס. במושב המייצג מחוז בחירה זה מחזיק חבר בית הנבחרים הוותיק, הרפובליקני אד רויס, דמות מרכזית בממסד בוושינגטון ותומך ישראל מובהק וקולני. רויס הוא גבר מבוגר ולבן, בדומה לרוב הנהגת מפלגתו בקונגרס. הוא הודיע כי יפרוש מהקונגרס ולא יתמודד בבחירות הקרובות. התחרות על מושבו ניטשת בין שני מועמדים שונים מאוד זה מזה: יאנג קים, רפובליקאית מהגרת מדרום קוריאה, וגיל סיסנרוס, דמוקרט היספני.
היספנים ויוצאי אסיה הם כעת רוב במחוז אורנג', המונה 3.2 מיליון בני אדם. בשנת 1980 כ-80% מתושבי המחוז היו לבנים. המפלגה הרפובליקנית, שהיתה הדומיננטית בעבר, עוברת כעת רק במעט את הדמוקרטית במספר המצביעים הרשומים. הדבר מעיד לא רק על פנים חדשות בזירה הפוליטית, אלא גם על היותם ליברלים יותר.
קים מנסה להפוך לאישה האמריקאית הראשונה ממוצא קוריאני שתיבחר לקונגרס. היא מייצגת מועמדים מהסוג שהמפלגה הרפובליקאית במדינה מנסה לטפח זה שנים במטרה לשקף את הגיוון באוכלוסייה. קים בת ה-55 נולדה בדרום קוריאה וגדלה באי גואם שנמצא בשליטת ארה"ב. לאמריקה הגיעה כדי ללמוד בקולג', ובהמשך פתחה עסק עצמאי קטן ונבחרה לאסמבלי של בית המחוקקים של קליפורניה.
קים מתמודדת כיורשת המועדפת על רויס, אחרי שעבדה בשירותו במשך שנים. עם זאת, מעריכים בטיימס, טראמפ מצר צעדיה, בהיותו דמות לא אהודה במדינה שבה הדמוקרטים מחזיקים בכל תפקידי השלטון הבכירים. לדמוקרטים יש גם יתרון של 39 מושבים בבית הנבחרים בקליפורניה, לעומת 14 של הרפובליקנים. היא מדברת על איתנות כלכלית במפגש בחירות שקיימה באחרונה, אולם דואגת להדגיש שהיא עצמאית בדעותיה לגבי נושאים דוגמת מסחר. בהתאם לכך, קים אינה תומכת בהעלאת המיסוי שהממשל מטיל. היא לא מזכירה את הנשיא בנאום קצר שנשאה. "אני מועמדת מסוג אחר", היא אומרת.
כדמוקרט, סיסנרוס בן ה-47 יודע שהוא מסמל את השינוי במחוז הבחירה, שהוחזק בידי המפלגה הרפובליקאית תקופה ארוכה. בעיניו, השינוי הדמוגרפי הוא יתרון: מחוז הבחירה מתחלק כעת באופן שווה בין רפובליקנים, דמוקרטים ועצמאים, כשם שהוא מתחלק בין אסייתים, היספנים ולבנים. סיסנרוס הוא יוצא חיל הים, רפובליקני בעברו, שזכה ב-266 מיליון דולר בלוטו. לדבריו, הוא עזב את המפלגה הרפובליקאית משום שהפכה לשמרנית מדי. לטענתו המצביעים להוטים לראות שינוי בוושינגטון הקופאת על שמריה. "זה אינו אותו מחוז בחירה שהיה לפני 15ואפילו לפני עשר שנים", הדגיש.
מחוז אורנג' אולי אינו נראה כמו שדה קרב אופייני במרוץ על השליטה בקונגרס. בתרבות הפופולארית נוהגים להתייחס אליו בראשי תיבות, ה-OC, ולראות אותו באופן סטריאוטיפי כמובלעת עשירה בה תושבים יפים חיים בעושר מופגן על מדרונות של גבעות המשקיפות על האוקיינוס השקט. הפרברים שופעי הרפובליקנים שבו נחשבו לאבן פינה בתנועת השמרנים המודרנית, מהמקומות מהם יצאה מהפכת רייגן בשנות ה-80. אבל המחוז החל לנטות לכיוון הדמוקרטים, בין היתר כאשר יותר לטינים ואסייתיים החלו להירשם כמועמדים עצמאיים ולא כרפובליקנים.