בישוב קטן בצפון הארץ פועלת קהילת מרפא המיועדת לנשים שמתמודדות עם פוסט-טראומה מורכבת מאלימות מינית, ונמצאות כעת בשיא המשבר שלהן * באמ"ן הן מקבלות מעטפת ותמיכה מצוות מקצועי הכולל עובדות סוציאליות קליניות שמתמחות בפוסט-טראומה, הרבליסטית שמחברת לאדמה, וריפוי שנעשה גם באמצעות מלאכות, אומנות ויצירה * המייסדת, מרוה זוהר, סחפה אחריה נשים וגברים שהתגייסו למטרה בישראל, ומשם המשיכה למסע גיוס תרומות בארה"ב ולנאום על במת TED אוקספורד * ב-21 בפברואר היא תשתתף בערב התרמה מיוחד בלוס אנג'לס בחסות "שבוע ישראלי", בביתם של אלי ומיטל בכר * כולם מוזמנים
עם יד אחת שבורה וערמת דפים בידה השניה נכנסה מרוה זוהר לאולם קטן בגליל העליון בערב דצמבר גשום בסוף שנת 2017 – כך החל מסע גיוס התרומות הראשון לאדמת מרפא נשית.
אישה צעירה עומדת על במה ומקריאה שירים. שירים שהם פיסות חיים ועדויות מהמחלקה הפסיכיאטרית, זיכרונות טראומטיים של אונס, השפלה ותקווה לשינוי שנכתבו ע"י מרוה זוהר וחברותיה, חלקן לא יכלו יותר לשאת את הסבל והתאבדו – נשים שהיו צריכות מקום להחלים ומצאו אטימות מערכתית וחוסר במשאבים וכלים מיודעי-טראומה במערכת הציבורית.
איך אין מקום כזה?
השאלה הדהדה ברחבי האולם הקטן והצפוני, איך אין מקום בו אישה עם פוסט-טראומה מורכבת יכולה להחלים ולהתרפא, מקום בו נשים יוכלו להחלים ללא שימוש באלימות, השתקה והפחדה אלא בעזרת חיבור ליצירה, לאדמה ולכוחותיהן הפנימיים?
מדוע האפשרות היחידה העומדת בפניהן היא מחלקות פסיכיאטריות?
הסמכת מיילדות בארה"ב
מרוה זוהר, מיילדת, משוררת ופעילה פמיניסטית, עברה אונס אכזרי בגיל 12, ומתמודדות עם פוסט טראומה מאז. מחוזות הרפואה, הלידה והנשיות תמיד העסיקו וריגשו את מרוה.
בגיל 17 למדה להיות דולה ולאחר מכן המשיכה את לימודיה להסמכת מיילדות בארה"ב, הסתובבה ברחבי העולם ורכשה ידע רפואי מסורתי וחדשני בתחומי הבריאות ורפואת נשים והתנדבה במרכזי לידה באפריקה באיזורי מלחמה.
כשחזרה ארצה פתחה את "האוהל האדום", נשים שרצו לקבל ידע על ליווי נשים ונערות סביב מחזוריות, פוריות, מיניות, לידות, הפלות ועוד החלו להאסף סביבה והיא הקימה את בית הספר לגינקוסופיה – חכמת האישה השלמה, בו היא ונשות מקצוע מלמדות ומכשירות נשים לליווי מקצועי ורגיש סביב מעגל החיים הנשי.
עם התפרצות הפוסט-טראומה, בהיותה סטודנטית, מרוה אושפזה במחלקה פסיכיאטרית ושם חוותה על בשרה את חוסר ההתאמה של המוסדות הקיימים למשברים הנובעים מטראומה מפגיעה מינית. שם, יחד עם חברותיה חלמה על מקום בו אפשר להירפא, מקום שיש בו אדמה וטבע, וקהילה תומכת שמאפשרת לאישה להתחבר לכוחות שלה ולהיזכר בעוצמה שלה – אדמת מרפא נשית.
לאחר שאיבדה רבות מחברותיה, שלא עמדו בסבל ונטלו את חייהן, מרוה החליטה לצאת למסע להקמת אדמת מרפא נשית.
המסע המשיך ברחבי הארץ, בין סלונים, מתנ"סים, אולמות ומעגלים. מרוה זוהר סחפה אחריה נשים וגברים שהתגייסו למטרה בישראל, משם המשיכה למסע גיוס תרומות בארה"ב ואחריו לנאום על במת TED אוקספורד.
המענה לקורונה- קהילת המרפא
חורף 2020, מגפת הקורונה פורצת ובעקבותיה סגר, בישראל נסגרות מחלקות פסיכיאטריות והוסטלים רבים. מתמודדות נפש רבות נשארות ללא מענה וצריכות לבחור האם להיזרק לרחוב או לחזור למשפחות ולסביבה בה נפגעו. מספר הפניות לקווי הסיוע לאלימות במשפחה מזנקים, מוקדי הסיוע הנפשי עולים על גדותיהם.
מספר חודשים לפני כן מרוה זוהר וצוות מתנדבות מוצאות שטח ראשוני להקמת הפיילוט של אמ"ן בקרית טבעון בו הן מתחילות צעדים ראשוניים להכשרת הקרקע אך בתחילת המגפה הן מבינות שזמן החירום דורש מעשה מיידי והן פותחות את קהילת המרפא בעזרת מתנדבות מקומיות.
"אמ"ן נולדה כפגה", משחזרת זוהר. "מאז שיצאתי לדרך הזאת מגיעות אליי הרבה-הרבה פניות של נשים במצוקה ופתאום בקורונה זה ממש ממש החמיר. מהסגר הראשון פנו נשים שהיו נפגעות, נאנסות כל יום, כשבמקביל מחלקות טיפוליות נסגרו, שירותים סוציאליים נפסקו, ומפלס האלימות עלה.
"עוד לא היה פה צוות ולא היה פה כלום, הנשים הגיעו ולאט-לאט התחלנו עם מעטפת של מתנדבות, ממש צוות מצומצם, ופתחנו רק לשבוע-שבועיים, רק לתת להן איזשהו מענה זמני. אמרנו לעצמנו: 'זאת רק רפסודה, זאת רק רפסודה, שלא ייפגעו בחוץ, שלא יישארו בלי שום מענה'". השאר, היסטוריה.
בשלוש השנים האחרונות פועלת בבית בקרית טבעון קהילת מרפא לנשים עם פוסט טראומה מפגיעה מינית, הכוללת תכנית מגורים – לנשים הנמצאות במשבר נפשי וזקוקות לתמיכה 24/7, ותכנית שהות יום – לנשים אשר חיות בביתן באופן עצמאי ומגיעות פעמיים בשבוע לקבוצות וסדנאות.
התוכנית הטיפולית כוללת קבוצות תהליכיות המקנות ידע וכלים להתמודדות עם סימפטומים של פוסט טראומה ועם מצבי משבר, סדנאות של עבודת אדמה ומלאכות קדומות וליווי פרטני בגישת דיאלוג פתוח. באמ"ן הנשים נמצאות (חלקן לראשונה בחייהן) בסביבה תומכת ואוהבת, ומגלות מחדש את הכוחות הגלומים בהן להחלמה ולשגשוג. חלק מהנשים שיוצאות מהמגורים בקהילת המרפא נשארות לגור בקרבת מקום וממשיכות להגיע למפגשים במסגרת שהות יום.
אין מימון ממשלתי
הפעילות המבורכת והחשובה הזו לא מוכרת עדיין ע"י מדינת ישראל ולא מקבלת מימון ממשלתי, ומתאפשרת רק בזכות תרומות פרטיות. מה שדורש ממרוה וצוות העובדות המצומצם לעסוק בגיוס תרומות כל העת על מנת לממן את פעילות העמותה.
"יש לנו מאות נשים ברשימת המתנה וזה אחד הדברים הכי כואבים והכי שוחקים בשבילי, כמי שהייתה צריכה מקום ולא היה לה מקום, להיות במצב שיש רשימת המתנה", מסבירה זוהר בעצב. "ריפוי ושיקום נפגעות פוסט טראומה מתחיל בסביבה נטולת איומים. סביבה מכילה, חומלת, שתוכל לספוג את הפלאשבקים והסיוטים שאינם נחים גם בלילות ובשבתות. בחזון שלנו, שכבר הופך למציאות, נשים יוכלו לשהות בכפר ללא עלות. הן יעזרו בכוחות המרפא של הטבע, בדרכי טיפול קונבנציונאליות והוליסטיות, אך מעל לכל הריפוי יתאפשר בזכות האמונה באישה. להאמין לה כשהיא מספרת על הזוועות שעברה, להאמין לה שהיא המומחית, בעלת הידע לגבי מסע הריפוי שלה. היא יודעת מה היא צריכה. התפקיד שלנו להאמין ולהסכים להקשיב.
"אפשר להחלים מכל פגיעה, אפשר לחזור לחיים ולתפקד, ולאהוב. אנחנו עושות כל שביכולותינו להנגיש את ההחלמה הזו לנפגעות – אבל לעולם לא נוכל לעשות זאת לבד".
במהלך חודש מאי 2022 מרוה זוהר הגיעה לארה"ב ונפגשה עם נשים פעילות ואקטיביסטיות מהקהילה הישראלית, ביניהן מו"ל "שבוע ישראלי" שרונה קופר. תוך שיתוף פעולה נשי-עוצמתי חוצה אוקיאנוסים – יחד הן יוצרות אירוע התרמה חגיגי ומרגש.
ערב ההתרמה לעמותת אמ"ן ייערך ביום שלישי, 21 בפברואר, בבית של אלי ומיטל בכר בוואלי. המארחים תורמים את האוכל ודיג'יי פיני בן דוד מ-Ap Acoustics יספק שירותי הסאונד והמוזיקה. הערב בחסות "שבוע ישראלי". לפרטים נוספים והרשמה, טל': 323-852-1202.