מאיזורים מוגנים חדשים ועד לעלייה בשכבות האוזון – עם הבעיות שהתמודדו איתן במהלך השנה, הגיעו גם שינויים חיוביים.
מגלי חום שגרמו לשריפות מסוכנות בסיביר, לבצורת ממושכת שפקדה את דרום אמריקה והשיטפונות הקשים ביותר שהכו בסודן מזה 60 שנה, 2021 הייתה שנה בה שמענו המון חדשות פחות טובות בכל הנוגע לאיכות הסביבה שלנו.
אבל בתוך כל הבלאגן, הופיעו כמה התרחשויות חשובות שמחזירות לנו את התקווה.
בקשר למצבו של כדור הארץ, מדענים ומומחים הדגישו חמישה מהסיפורים החשובים ביותר משנת 2021:
–שכבת האוזון מחלימה
אחת מהבעיות המוכרות ביותר מאז שנות 80 היא בעיית החור באוזון, המאיים על הגנתו של האוזון מקרינה רדיואקטיבית מזיקה. על פי מחקר שנערך לאחרונה על ידי המרכז הלאומי לחקר האטמוספירה של ארה"ב, נראה כי השינוי סוף סוף הגיע. עקב פרוטוקול מונטריאול שנעשה ב-1987, בו הוסכם על ויסות של כמעט 100 כימיקלים שיוצרו ע"י בני אדם ודיללו את שכבת האוזון, 443 מיליון אמריקאים מוגנים ממה שיכל להיות גורם משמעותי לסרטן לכל אורך המאה הזו.
החור בשכבת האוזון נותר עצום – בערך בגודלה של אמריקה הצפונית – אך הוא מתאושש בקצב של אחד עד שלושה אחוזים כל 10 שנים, לפי האו"ם.
–מצילים את שונית המחסום הגדולה באוסטרליה
מבנה החיים בשונית, אחד מגדולי מערכות החיים בעולם, נמצא בסכנה עקב עלייה בטמפרטורת האוקיינוס הנגרמת עקב שינויי אקלים וזיהום, וגרמה להלבנת האלמוגים המרכיבים את השונית.
השנה, לעומת זאת, חלה התאוששות משמעותית. מדענים נעזרו בבריכות מלאכותיות בתהליך הדומה להפרייה חוץ גופית, בו מתבצעת העברה של ביצים מהאזורים בהם גדלים האלמוגים לבריכות המלאכתיות במאמץ לשקם את הלבנת האלמוגים והנזק שנגרם מסופות.
התהליך עד כה סייע ללידתם של מיליארדי אלמוגים חדשים עם צבעים שופעים. השונית עדיין ניצבת בפני סכנות משמעותיות, אך מדענים ומומחים מלאי תקווה מאמינים שהטכנולוגיה החדשה תוכל לעודד התאוששות רחבה יותר בשוניות העולם, ביתם של כרבע מהחיים הימיים.
–הפנדות הגדולות בסין – כבר לא נמצאות בסכנת הכחדה
סין, ביתן של יותר מ-1,800 פנדות ענקיות, דיווחה ביולי כי הדובים המדהימים כבר לא נמצאים "בסכנת הכחדה". הודות למאמצי השימור וההגנה, הם מסווגים תחת זן "פגיע".
חלק מסיבת השיפור באוכלוסיית הפנדות מיוחס לקבוצה מורחבת של אזורים מוגנים בסין, המכסים כ-18 אחוז משטח המדינה לפי הרשויות הסיניות.
–משנים את העולם עם ייצור אנרגיה מתחדשת
למרות שנגיף הקורונה הביא איתו בעיות רבות בשרשרת האספקה, 2021 היא השנה בה שברנו שיא עם יכולת הייצור של אנרגיה מתחדשת.
על פי דו"ח שפרסמה החודש סוכנות האנרגיה הבינלאומית בפריז, עם מתקנים סולאריים חדשים, תחנות רוח וטכנולוגיות חדשות, העולם הוסיף השנה 290 ג'יגה וואט של כושר ייצור חשמל מתחדש. לשם השוואה, מדובר בפי שניים מיכולת ייצור החשמל הכוללת של קנדה העומדת על כ-145 ג'יגה וואט.
–התרחבותו של האזור המוגן באיי גלפגוס באקוודור
במאה ה-19, בעלי החיים המדהימים באיי גלפגוס הנידחים העניקו השראה לצ'ארלס דרווין לכתוב על מוצאם של הזנים החיים סביב תיאוריית האבולוציה.
בנובמבר האחרון הכריז נשיא אקוודור כי איזור ימי מוגן סביב האיים יורחב ב-60,000 קמ"ר.
ביתם של צבי ענק, איגואנות ימיות, פינגווינים, אריות ים וציפורי פריגטות ועוד זנים מרהיבים נמצא תחת איום הנובע משינויי אקלים, דיג לא חוקי ואתגרים אחרים. הרחבת האזור המוגן צפויה לסייע לשמר את היופי הטבעי יחד עם חיות הבר הייחודיות של המקום.