בית המשפט הפדרלי במנהטן דן ביום רביעי בערעור שהגישו עורכי דינו של מחמוד חליל, אחד ממובילי המחאה נגד ישראל באוניברסיטת קולומביה שבניו יורק בשנה שעברה, שנעצר בסוף השבוע ועומד בפני ניסיון של ממשל טראמפ לגרשו מארה"ב. סוכני רשות ההגירה עצרו את חליל – פלסטיני שגדל בסוריה ובעל מעמד של תושב קבע בארה"ב (גרין קארד). לדברי עורכת הדין של חליל, איימי גריר המעצר היה לא חוקי. חליל נלקח לבית מעצר בלואיזיאנה.
מחוץ לבית המשפט בניו יורק נאספו מאות של מפגינים שהגיעו למקום עם דגלי פלסטין וקראו קריאות נגד הנשיא טראמפ בדרישה מהרשויות לשחרר את חליל באופן מיידי ולבטל את ההליך נגדו.
סוכני המחלקה לביטחון המולדת (DHS) הודיעו כי ביצעו את המעצר כדי להגן על הביטחון הלאומי של ארה"ב, הם טענו כי חליל "הוביל פעילויות שמיושרת עם האידיאולוגיה של חמאס, שהוכר כארגון טרור בארה"ב".
השופט המחוזי ג'סי פורמן מבית המשפט בניו יורק החל את הדיון בעניינו של חליל בשעה 11:30. עורכי דינו ערערו על מעצרו בטענה שסוכני רשות ההגירה הפרו בצורה בוטה את זכויותיו החוקתיות של חליל וכן מבקשים את החזרתו למדינת ניו יורק.
לשופט פורמן יש את הכוח להורות על שחרורו של חליל, אך לא ברור אם יעשה זאת. השופט הורה לא לגרש את חליל בזמן שבית המשפט שוקל את הערעור של עורכי דינו.
אשתו של חליל, אזרחית אמריקאית ממוצא סורי, נמצאת כעת בחודש השמיני להריונה, לפי עורך דינו. "אנו נילחם במרץ על זכויותיו של מחמוד בבית המשפט, ונמשיך במאמצינו לתקן את העוול הנורא, הבלתי נסלח והמתוכנן – שבוצע נגדו", אמרה עו"ד גריר. ארגוני זכויות האזרח ועורכי דינו של חליל טוענים שהממשלה משתמשת באופן לא חוקתי בסמכויות הפיקוח על ההגירה כדי למנוע ממנו להתבטא. מעצרו הוביל השבוע להפגנות ברחבי ארה"ב.
חליל, ששימש כדובר של מפגיני קולומביה, לא הואשם בפשע, אם כי הדיון יכול לספק מידע נוסף על הנסיבות שהובילו למעצר והסיבות בגינן נשאר במעצר עד עכשיו. עורכי דינו וארגוני זכויות האזרח שלו טוענים שהממשלה מבצעת נקמה בניגוד לחוק על דברים שאמר חליל ומשתמשת באופן לא חוקתי בסמכויות הפיקוח על ההגירה כדי למנוע ממנו להתבטא.
חליל מילא תפקיד מרכזי בהפגנות נגד ישראל שזעזעו את אוניברסיטת קולומביה בשנה שעברה והוא נפגש עם בכירי האוניברסיטה מטעם אוניברסיטת קולומביה Apartheid Divest, קבוצת סטודנטים שפועלת בדרישה מהאוניברסיטה לנתק קשרים עם ישרא
סטטוס ההגירה של חליל יוכרע בתהליך נפרד, לפי ה"ניו יורק טיימס". נושא זה ינוהל על ידי שופט בבית דין לענייני הגירה שיוכל לקבוע האם לבטל את הגרין קארד של חליל.
במקביל, חדשות ABC דיווחה כי אשתו של חליל טוענת שבעלה "התחנן" בפני אוניברסיטת קולומביה לתמיכה משפטית באימייל ששלח יום אחד לפני שנעצר, אך האוניברסיטה מעולם לא הגיבה לבקשתו."לא הצלחתי לישון, מחשש שסוכני הגירה או אדם מסוכן כלשהו עלולים להגיע לביתי. אני זקוק בדחיפות לתמיכה משפטית ואני מפציר בכם להתערב", כתב חליל בהודעת האימייל.