דמיינו תרחיש שיכול להתרחש בכל יום: אתם נוהגים בכביש מהיר, חושבים על משהו שקרה בעבודה או על מה שאתם מתכוונים לאכול לארוחת ערב, ואז המכונית שלכם מתחילה פתאום להשמיע צפצוף. אבל צפצוף האזהרה אינו נובע מרמת דלק נמוכה או מנסיעה ללא חגורת בטיחות. הוא נובע מנהיגה במהירות מופרזת.
תרחיש זה עשוי להפוך למציאות של הנהגים בקליפורניה בארה"ב, אם המחוקקים במדינה יאשרו הצעת חוק שמחייבת לצייד כלי רכב חדשים במערכות שמאותתות באופן חזותי וקולי לנהגים כאשר הם חורגים מהמהירות המותרת ביותר מ-10 מייל (16 ק"מ) לשעה.
על כל מכונית חדשה יותקנו מערכות לבלימת חירום אוטונומית, קופסא שחורה לתיעוד נתוני הרכב, מערכות להגבלת מהירות והגנת סייבר, הכנה למערכת שתאפשר נסיעה רק לאחר שאיפה למכשיר זיהוי אלכוהול בנשימה ועוד. המערכות החשובות ביותר יותקנו במשאיות ואוטובוסים — להתרעה על הולכי רגל, רוכבי אופניים או מכוניות ב"שטח המת" מחוץ לשדה הראייה של הנהג.
בקליפורניה הדרישה החדשה תיאכף באופן הדרגתי. מחצית מהמכוניות, מהמשאיות ומהאוטובוסים מדגמי 2029 שיימכרו בקליפורניה יצטרכו לכלול מערכות בקרת מהירות חכמה; ואילו כל כלי הרכב מדגמי 2032 יחויבו בכך. רכבי חירום יהיו פטורים מחובה זאת.
הסנאט של קליפורניה אישר את הצעת החוק S.B. 961, ברוב דחוק, בחודש שעבר. כעת עברה הצעת החוק לאסיפה המדינתית של קליפורניה, הבית התחתון של בית המחוקקים של המדינה, שנדרש לאשר אותה עד סוף אוגוסט.
החקיקה נועדה לבלום את העלייה במספר ההרוגים בתאונות דרכים בארה"ב. בקליפורניה לבדה, נהרגו מעל 4,400 בני אדם בתאונות דרכים ב-2022, או כ-12 בני אדם מדי יום, לפי המשרד לבטיחות בתעבורה של קליפורניה.
נהיגה במהירות מופרזת הייתה הגורם של שליש מתאונות הדרכים הקטלניות בארה"ב, לפי נתוני המועצה הלאומית לבטיחות בתחבורה (NTSB). המועצה, שחוקרת תאונות דרכים, אך נעדרת סמכות רגולטורית כלשהי, קראה לממשל הפדרלי לחייב את השימוש במערכות האלה בכל רחבי ארה"ב, ותומכת במאמצי קליפורניה להיהפך למדינה הראשונה בארה"ב שעושה זאת.
סקוט וינר, חבר הסנאט של קליפורניה מסן פרנסיסקו שהגיש את הצעת החוק, השווה את החקיקה לחוקים שחייבו שימוש בחגורות בטיחות, אשר בארה"ב נחקקו תחילה ברמה המדינתית לפני שהפכו לחוק פדרלי. "זאת איננה הפעם הראשונה שבה מדינות מקדימות את הממשל הפדרלי", אמר וינר. "יש לנו הגבלות על המהירות המותרת. צריך שתהיה להן משמעות".
אף כי החוק המוצע בקליפורניה יחול רק על כלי רכב שנמכרו בתחומי המדינה, סביר שיצרניות הרכב יתקינו את המערכות בכל כלי הרכב החדשים שלהן, במקום הגדלת ההוצאות הכרוכה ביצירת דגמים שונים למדינות שונות.
אלן לי, חוקרת במשרד לבטיחות בכבישים מהירים ב-NTSB, אמרה כי מערכות המזהירות מפני נהיגה במהירות מופרזת צריכות להיות מרכיב אחד במאבק בנהיגה מעל למהירות המותרת, תופעה שזינקה בחדות בהיקפה בזמן הקורונה, אך לא חזרה מאז לרמות שלפני המגפה. לדברי לי, NTSB תומכת גם בשימוש במצלמות מהירות, שבהן נעשה שימוש כבר שנים בערים רבות בארה"ב, אך אושרו לשימוש רק בשנה שעברה בכמה ערים בקליפורניה. "אין לנו התקדמות רבה בפתרון בעיית המהירות המופרזת", הודתה לי.
מערכות בקרת מהירות הן אינן טכנולוגיה חדשה. הן נמצאות בשימוש נרחב באירופה מזה שנים, והחל מחודש יולי יצטרכו להיות מותקנות בכל המכוניות החדשות שנמכרות באיחוד האירופי. מחקרים באירופה מצאו כי הן הפחיתו את מהירות הנהיגה הממוצעות, את היקף השינויים במהירות ואת הזמן היחסי שבו נהגים נוסעים מעל למהירות המותרת, אמרה לי.