ישנן מספר דרכים חוקיות בהן ניתן להתמודד עם תחולת מס העיזבון האמריקאי כמו להקים (בעוד בעל הממון בחיים) חברה זרה שלא הוקמה בארה"ב ולהעביר לידיה את הרכוש…
מס עיזבון (Estate Tax) הוא מס המוטל על העברת נכסים שהיו בבעלות הנפטר בעת פטירתו, לפני חלוקתם ליורשים. מס ירושה (Inhabitance Tax) הוא מס המוטל על היורשים בעת שהם מקבלים חלקים מן העיזבון.
מעת שבוטל בשנת 1981, לא חל עוד בישראל מס עזבון (או ירושה). לעומת זאת, בארה"ב חל מס עיזבון פדראלי על אזרחי המדינה ותושביה (גם במידה ובבעלותם אזרחות אחרת) ולעיתים אף על נכסים המצויים בגבולות המדינה, אף שהינם בבעלות תושבים ואזרחים זרים. כמו-כן, בחלקן של המדינות בארה"ב ישנו מס עיזבון נוסף מקומי.
"שווי השוק ההוגן"
באופן כללי, תחולת דיני המס נקבעת באופן הבא: במקרקעין בהתאם למיקומו של הנכס ובמיטלטלין (לרבות, בזכויות) בהתאם למקום מושבו של בעליהם (הנפטר). יחד עם זאת, גם על מניות של חברה אמריקאית (אף במידה והוחזקו בידי נפטר תושב זר) יחול מס העיזבון הפדראלי האמריקאי.
מכאן שתושב ארה"ב בעל אזרחות ישראלית, למשל, חייב במס עזבון גם על חשבונות הבנק שהוא מחזיק בבנקים בישראל. מאידך, אזרח ותושב ישראל המחזיק, כהשקעה, נכס נדל"ן בארה"ב או מניות של פייסבוק, יהיה חייב במס עיזבון בגינם בעת פטירתו. מס העיזבון הפדראלי נקבע בהתאם להיקף העיזבון ועשוי להגיע עד לשיעור מקסימלי של 35%.
חשוב להדגיש כי לצורך קביעת מס העיזבון, בוחנת רשות המיסים האמריקאית (ה-IRS) מהו "שווי השוק ההוגן" של הנכסים שהיו בבעלות המנוח ואינה קובעת את המס בהתאם למחיר בו הם נקנו או למחיר שווים בעת שנרכשו בעבר. בנוסף לכך, כאמור, יש לקחת בחשבון את מס העיזבון המדינתי, העשוי להגיע לעיתים לשיעור של עד כ-20% נוספים (אם פטורים מסוימים, למשל, לסכומים מתחת לרף מסוים).
יחד עם זאת, חשוב לציין כי לאזרחים ותושבים אמריקאים נקבע פטור בחוק, בשנים 2011-2012, ממס על עיזבון בהיקף של עד 5 מיליון דולר. לעומת זאת, התושבים הזרים המחזיקים נכס נדל"ן בארה"ב או במניות של חברה אמריקאית זכאים לפטור ממס על עיזבון בהיקף של עד 60 אלף דולר בלבד.
באשר למס העיזבון הפדראלי לשנת 2013 מתנהל ויכוח פוליטי נרחב בארה"ב. האפשרויות העומדות כיום על שולחן הדיונים נעות בין הותרת המצב על כנו (פטור עד 5 מיליון דולר ו-35% שיעור מס מקסימלי), דרך פטור לעיזבונות עד שלושה מיליון דולר ושיעור מס מקסימלי של 45% (גישת הנשיא אובמה) ועד פטור לעיזבונות עד מיליון דולר בלבד ושיעור מס מקסימלי של 55%.
תכנוני מס אפשריים
ישנן מספר דרכים חוקיות בהן ניתן להתמודד עם תחולת מס העיזבון האמריקאי. ראשית, ניתן (בעוד בעל הממון בחיים) להקים חברה זרה (שלא הוקמה בארה"ב) ולהעביר לידיה את הרכוש. בעת הפטירה תחולת המס נקבעת, כאמור, בהתאם למקום מושבו של "בעל הנכסים". אולם, הבעלים במקרה זה הינו התאגיד ולא המנוח (בעל המניות בחברה). יחד עם זאת, החיסרון בדרך פעולה זו הוא שבמקרה של מכירת הנכסים תחויב החברה במס רווחי הון בארה"ב בשיעור של 35%, במקום 15% מס רווחי הון החלים על יחיד.
כמו-כן, במקרה של תושב ישראל, המחזיק באמצעות חברה נכס נדל"ן או מניות בארה"ב, על כל משיכת דיבידנד מן החברה (שהוא, למעשה, דמי השכירות שקיבל מנכס המקרקעין או הרווח שהפיק מהמניה) יהיה חייב בעל החברה על מס בשיעור של 30% בישראל. דרך פעולה נוספת, היא העברת הנכסים לנאמנות שאינה אמריקאית, בטרם הפטירה.
יחד עם זאת, בדרך זו יש להקפיד על כך שהנאמנות תהיה בלתי-חוזרת (קרי, שיוצר הנאמנות אינו יכול לבטלה) ולטובת צד שלישי בלבד (קרי, שיוצר הנאמנות לא נהנה ממנה עצמו). נאמנות זרה בתנאים אלו (בלבד) אינה כפופה למס העיזבון האמריקאי הפדראלי.
סוגיות מיסי העיזבונות בארה"ב, אפוא, הינה מורכבת למדי. יחד עם זאת, תכנון מס חכם בסיוע של עו"ד מנוסה, יסייע להתמודד עם הבעיה ולהימנע מתשלום מיסים בשיעורים גבוהים למדי.
4 תגובות
מס העיזבון בארה”ב: כמה מתי ואיך תשלמו (או לא)? / עו”ד רהב אהרוני/ אבקש לחזוראליי בנושא זה. למייל או לטלפון 0506500735
האמת העובדתית על עו"ד רהב אהרוני:
נכון ליום 14/8/13 הוגשו כנגד עו”ד רהב אהרוני ארבע תלונות לועדת האתיקה של לשכת עורכי הדין בישראל. התלונות הוגשו ע”י אחיו של עו”ד אהרוני בשל האלימות אשר נקט ועדיין נוקט עו”ד אהרוני כנגד בני משפחתו ולרבות כנגד אימו, עימה הנו חיי בביתה. בשנת 2009 קיבל עו”ד אהרוני צו הרחקה מבית אימו מקום מגוריו, בשל סימני חבלה אשר נתגלו על גופה. האם סרבה להתלונן מחשש כי עתידו של בנה יפגע, אך המעשים לא פסקו והחריפו עם השנים גם כלפי אחיו הבכור של עו”ד אהרוני. בתחנת רחובות עיר מגוריו של עו”ד אהרוני מכירים היטב את התנהגותו וכנגדו פתוחות מעל שש תלונות בגין מעשי תקיפה, אלימות, סחיטה וסחיטה באיומים וזה רק מהשנה האחרונה בלבד! מסכת העינויים שעוברת המשפחה הנה עניפה ועו”ד אהרוני אינו בוחל בעדויות שקר, הגשת תצהירים שבינם ובין האמת העובדתית אין ולא כלום ועוד. לעו”ד אהרוני אין כל ניסיון אותו הנו מתיימר להציג מעל דפים אלה וכול דבריו והבטחותיו כמוץ ברוח. הדבר האמיתי היחיד שניתן לשייך לעו”ד אהרוני הנו אופיו האלים כלפי משפחתו ושכניו משפחת ארן, היכולים להעיד על מעללליו כפי שהעידו בפסק דינה של שופטת בימ”ש השלום ברחובות איריס לושי עבודי במקרה אהרוני נ’ ארן (תל"א רחובות: 3261/04 אהרוני ואח' נגד ארן אילנית "פלא גן" ואח') שם החליטה כב’ השופטת עבודי ביחס לעדותו של עו”ד אהרוני כך “אי הקפדה על אמירת אמת בפניי…” רצ”ב קישור לפסק הדין http://www.fridmanwork.com/lawyers16938.html להלן קטע הפרוטוקול : "במיוחד יש לציין בהקשר זה את בנם של תובעי 2-1, עו"ד רהב אהרוני (להלן: "רהב"), אשר למרות עובד ה כי מעמדו בתובענה זו הייתה של עד בלבד, מלא תפקיד מקצין עמדות בכל קשורה לניהול תובענה על – ידי התובעים, וזאת תוך אי – הקפדה על אמירת אמת בעדותו בפניי, כפי שיפורט להלן…"
בהמשך הארועים ביום 30/7/2013, תקפו בצוותא עו”ד רהב אהרוני (יחד עם אחיו רועי אהרוני) בעת דיון בלשכת ההוצאה לפועל בראשל”צ את דודם ודודתם רות וחזי אהרוני, שניהם בעלי תואר ד”ר מאוניברסיטת אוהיו בארה”ב, כשהם ניגשים אליהם, תוך שהם צועקים עליהם ומאיימים עליהם(!) שלא יצרו כל קשר עם אמא שלי (אמם!) הגב’ סמדר אהרוני, עד כשנאלצתי בלית ברירה אחרת, להדוף המתקפה כשאני חוצץ פיזית בין עו”ד אהרוני ואחיו רועי אהרוני למותקפים. לא לפני שרועי אהרוני בועט בי ופוצע אותי ברגלי עד ששתתה דם. והכל תחת מצלמות לשכת ההוצאה לפועל ומשמר בתי המשפט! תלונות בנושא הוגשו לתחנת רחובות והנושא עדיין בחקירה….! (עדיין) לסבר את האוזן כי הפרשיה כולה מעסיקה את תחנת רחובות עוד מינואר 2012, אך עד עצם היום הזה, לא הוגשו כתבי אישום כנגד שני האחים האלימים, אף שלתחנת רחובות יש חומר חקירה רב הקושר את עו"ד רהב אהרוני ואחיו רועי אהרוני למעשי אלימות מהשנים 2012-13 ולשניהם עבר פלילי הקשור לאלימות כלפי אנשים נוספים!
מניות חברה זרה שנסחרות בארה"ב אינן כפופות למס ירושה למשל טבע
האם החזקת מניות בקופת גמל בניהול אישי (בישראל)
תיצור ארוע מס עיזבון בעת מות החוסך ?