אוסטרליה אישרה השבוע חוק ראשון מסוגו האוסר על ילדים מתחת לגיל 16 להשתמש ברשתות חברתיות. החוק צפוי להיכנס לתוקף בנובמבר 2025, וקובע מגבלות מהמחמירות בעולם על רשתות חברתיות שייאלצו אותן לנקוט בצעדים כדי לאשר את גילם של המשתמשים. אוסטרליה עשויה להטיל על פלטפורמות חברתיות – כמו טיקטוק, פייסבוק, סנאפצ'ט, רדיט, X ואינסטגרם – קנסות של עד 50 מיליון דולר אוסטרלי (33 מיליון דולר) אם לא ימנעו מילדים צעירים להחזיק בחשבון. היא מתכננת לבצע ניסוי במערכת לווידוא גיל, שעשויה לכלול אמצעים ביומטריים, כדי לאכוף את האיסור. תקופת הניסוי תימשך שבעה חודשים ומסקנות יפורסמו באמצע 2025.
מבקרי החוק טוענים כי האיסור יבודד ילדים, ימנע מהם את האספקטים החיוביים של רשתות חברתיות, ידחוף ילדים לדארק-ווב, יגרום לילדים שגולשים ברשתות החברתיות לא לדווח על תופעות מזיקות שבהן נתקלו, ויפחית את התמריץ של הרשתות להפוך את השהייה בהן לבטוחה יותר.
הנציבות האוסטרלית לזכויות אדם, רשות סטטוטורית עצמאית, התנגדה לחוק בטענה כי הוא מפר את זכויותיהם של ילדים לביטוי עצמי ולהשתתפות בחברה. מבקרים ומחוקקים מציינים גם כי החוק עלול ליצור סיכוני פרטיות למשתמשים מכל הגילאים. רשתות חברתיות ביקשו לדחות את ההצבעה עד יוני שנה הבאה, כאשר ועדה ממשלתית תציג את הדו"ח שלה על הערכת הטכנולוגיות לווידוא גיל ועל הדרך שבה ניתן לאכוף את האיסור. חלק משיטות הזיהוי שנידונו כוללות אמצעים ביומטריים ואמצעי זיהוי ממשלתיים.
רוב המומחים מאמינים כי המדיניות לא נבדקה מספיק לעומק, חסרת בסיס עובדתי וכנראה שלא תהיה יעילה, אך כן תוביל למגוון השפעות על כל משתמש ברשתות חברתיות באוסטרליה. לפני כשנה, לאור כמה פריצות אבטחה משמעותיות, בממשלה עלו סוגיות של אבטחת מידע סביב נושא של וידוא גיל עבור כל מי שמבקש להשתמש ברשת חברתית באוסטרליה. גם דו"ח של הממונה על בטיחות באינטרנט התייחס לסכנות לדליפת מידע וקשיים טכנולוגיים ביישום תהליכים של וידוא גיל, וציין כי אף מדינה לא הצליחה לפתור את הבעיה הזאת עד כה.
סקר של יו-גוב שפורסם השבוע הראה כי 77% מהאוסטרלים תומכים באיסור, עלייה מ-61% בסקר מאוגוסט. גם התקשורת במדינה, מהערוץ הממלכתי ועד למו"ל הגדול במדינה, ניוז קורפ של רופרט מרדוק, הציגה תמיכה נרחבת במדיניות. ניוז קורפ ניהלה קמפיין מערכתי תחת הכותרת "תנו להם להיות ילדים", והקדישה את מאמר המערכת שלה לתמיכה בחוק בעיתונים ברחבי המדינה.
האיסור הוכרז לראשונה בדיון פרלמנטרי טעון רגשית שכלל עדות מהורים שילדיהם פגעו בעצמם בגלל בריונות ברשת. זה הוביל לדיון ער שבו נציגי הצעירים אמרו כי האיסור יגזול מילדים את קולם, ונציגי ההורים אמרו כי נוער מתחת לגיל 16 הוא צעיר מדי מכדי לנווט בעצמו בעולם הדיגיטלי. אילון מאסק, הבעלים של X, הזהיר כי החוק עלול לפגוע בזכויותיהם של ילדים ולשמש כנשק על ידי הממשלה כדי להגביל את חופש הביטוי, ו-X והמרכז המשפטי לזכויות אדם העלו תהיות לגבי החוקיות שלו.